Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten of  klachten die voortvloeien uit het afwijkend  functioneren van de voeten en/ of het looppatroon.
Ook behandelen zij huid- en nagelaandoeningen en geeft een podotherapeut preventieve adviezen.

Een podotherapeut is vooral een onderzoeker, die door middel van een klinisch beeld, het stellen van de juiste vragen en lichamelijk onderzoek, op zoek gaat naar de oorzaak van de klacht.
Deze klacht kan in uw voeten of enkels, maar ook in uw knieën, heupen, bekken, rug en zelfs uw nek en schouders zitten. Ook kunnen overgewicht, een incorrecte belasting tijdens het sporten, verkeerd schoeisel, suikerziekte, reuma  of simpelweg ouder worden tot klachten leiden.

Podotherapie is een relatief jong paramedisch beroep dat bestaat sinds 1982. Een Podotherapeut is het enige beroep in de voetgezondheidszorg met een wettelijk beschermde titel (wet B.I.G., artikel 34) die alleen gevoerd mag worden door iemand met  een afgeronde 4 jarige HBO bachelor opleiding. Het deskundigheidsgebied van de podotherapeut is ook in de wet omschreven. Het is dus een erkenning door de overheid van de bekwaamheden en de deskundigheid van de podotherapeut. De podotherapeut behandelt bij voorkeur op verwijzing van huisarts of specialist, maar is sinds 2011 ook direct toegankelijk.